Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under torsdagen häktades den misstänkte mannen kring mordet på 8-åringen. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Pappan häktad för mord på sin 8-åriga son i Luleå – nekar till brott

Uppdaterad
Publicerad

En pappa i 45-årsåldern häktades under torsdagen misstänkt på sannolika skäl för att ha mördat sin 8-årige son. Pappan nekar till brott, men enligt åklagaren talar fynden för att pojken bragts om livet.

Det var i söndags som polisen larmades till en lägenhet på Porsön i Luleå av mamman till 8-åringen efter att överlämnandet av sonen inte skett. När polisen gick in i pappans lägenhet hittades sonen död och 18:04 greps pappan misstänkt för mord.

Han fördes från början till sjukhus för att vårdas för sina egna skador, men anhölls av åklagare på den lägre misstankegraden. Efter ett första förhör med mannen stärktes misstankegraden.

Mordet på 8-årige Tintin i Luleå

I klippet ovan berättar åklagaren vad mannen säger i förhör.

Långdragen vårdnadstvist

Ett av motiven som utreds just nu är en långdragen vårdnadstvist som pågått större delen av pojkens liv. Vid tiden för det misstänkta mordet hade pappan rätt till två timmar umgänge lördag och söndag varannan vecka.

– Det har förekommit en vårdnadstvist och det är något vi tittar på, sa åklagare Lindha Strömberg i tisdags.

Under häktningsförhandlingen, som skedde bakom stänga dörrar, deltog den nu häktade mannen rejält bandagerad på sina underarmar och dessutom omplåstrad kring halsen. Enligt åklagaren har mannen inte förklarat skadorna men hon menar att skadorna har med händelsen att göra.

– Ja, det ser ut så, säger åklagare Lindha Strömberg.

Mannen är misstänkt på sannolika skäl. Tingsrätten anser att det finns en risk att han avviker eller på andra sätt påverkar utredningen. 

Den 26:e januari ska åtal vara väckt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på 8-årige Tintin i Luleå

Mer i ämnet