Kammaråklagare Henrik Wallin vill se hårdare straff för de tre inblandade i Parakkafallet. Foto: SVT

Parakkadådet överklagas – åklagare vill att alla tre döms för mord

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren Henrik Wallin vill se hårdare domar i Parakkafallet. Målet överklagas nu till hovrätten.

Tre män dömdes till fängelse för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död, efter att ha strypt en man till döds i Kiruna den 27 juli förra året. Domen i Gällvare tingsrätt överklagas av åklagaren, som yrkar att männen i stället döms för mord.

Den 28-årige mannen, hemmahörande i Kiruna, anmäldes försvunnen i slutet av juli förra året men hittades först i mitten av augusti, död i skogen nära Parakka sydöst om Kiruna. Enligt åklagaren hade de tre männen tillsammans och i samförstånd dödat mannen genom strypning, för att sedan packa in kroppen i tyg och sätta eld på den i skogen.

Tingsrätten ansåg inte att männen hade haft för uppsåt att mörda mannen. Det var fel, enligt åklagare Henrik Wallin, som vill att männen döms till 18 års fängelse vardera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Kiruna – kropp hittad i Parakka

Mer i ämnet