Parkalombolo IK räddades av asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Laget hade just tackat nej till spel i division 4. Men då kom hjälpen från oväntat håll.

I vintras bestämde sig Parkalombolo IK att tacka nej till spel i division 4. Anledningen var svikande spelarunderlag.

Men under våren dök det upp en grupp ungdomar och de lyckades få in ett lag i division 5. Nu toppar de tabellen.

– För oss var det som en skänk från ovan att de här killarna hörde av sig. Tidigare hade vi kanske varit lite mätta. En stor andel av våra spelare är lite äldre, kring 30-strecket med jobb och familj, och har väl varit nöjda med att träna ett par gånger i veckan mest för att upprätthålla det sociala. Men när de nyanlända anslöt blev det ett helt annat drag. De skulle kunna spela fotboll dygnet runt, känns det som, så vi bestämde oss för att steppa upp och lägga in ett extrapass varje vecka, säger Robert Unga, spelande tränare.

Med sig som assisterande tränare har han Börje Andersson-Junkka, 82 år.

Laget får nu stöd av Sverige United, en stiftelse som verkar för integration. Sammanlagt får laget 10 000 kronor.

”Sverige United gläds åt det arbete Parkalompolo utför, och vi vill gärna hjälpa klubben en bit på traven inför höstsäsongen. Därför har stiftelsen beslutat att ge laget ett handtag till inköp av material som tränings- och matchkläder.” skriver stiftelsen i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.