Foto: SVT

Knivskuren dog – Sjukvården fick inte hjälpa

Uppdaterad
Publicerad

I samband med ett knivdrama i Övertorneå tvingades ambulanspersonalen sitta kvar i bilen i 40 minuter medan den knivskurne mannen dog i huset, bara meter bort. Anledningen: Polisen kom inte.

I den första delen av vår serie om glesbygdsambulansen träffar du livräddarna som slår fast att både patienternas och deras egen säkerhet äventyras till följd av polisbristen i östra Norrbotten.

– Vår smärtgräns är nådd för länge sedan, säger Keijo Kauppi, ambulanssjukvårdare i Övertorneå.

Polisbrist påverkar ambulanssjukvården i östra Norrbotten

För att ambulanssjukvårdare och ambulanssköterskor ska kunna göra sitt jobb krävs att polisassistans och polishandräckning är tillgänglig i farliga situationer och när ett misstänkt brott begåtts.

Men så är inte fallet, enligt ambulanspersonalen i Övertorneå som vittnar om hur de i flera fall tvingats riskera både sin egen och patienternas säkerhet.

Som vid knivdramat som utspelade sig för ungefär två år sedan i en by utanför Övertorneå.

– Då var vi tvungen att vänta runt 40 minuter på polisen eftersom det handlade om ett misstänkt brott och vi inte får riskera vår egen säkerhet. Och det var fruktansvärt att inte kunna gå in och hjälpa och vårda den skadade som blödde mycket, säger Anna-Maija Rissanen som är ambulanssköterska och som var en av dem som satt i ambulansen.

Den knivskurne mannen avled.

– Och vi vet ju inte om det var på grund av att vi inte kunde hjälpa honom som han dog, det kan ha varit en bidragande faktor tyvärr, säger Keijo Kauppi.

Bakbundna

– Sedan några år tillbaka har vi upprepade gånger stått med bakbundna händer och inte kunnat gå in och vårda i olika situationer eftersom vi måste vänta på polisen. Ibland har vi känt att vi måste tumma på vår egen säkerhet och gå in och vårda i alla fall eftersom polisen dröjer så, vilket är oerhört frustrerande, säger Keijo Kauppi.

Han fortsätter:

– Det är förjävligt att våra kommuninvånare inte får den vård de har rätt till trots att de betalar samma skatt som alla andra.

Det här är första delen av fyra i vår serie om hur polisbristen påverkar glesbygdsambulansen och granskningen fortsätter under veckan. Har du råkat illa ut i väntan på polis? Kontakta vår reporter Erica Larsson: erica.larsson@svt.se.

Inställelsetider för polis, i genomsnitt

LULEÅ/BODEN

  • Prio omedelbart: 17:41
  • Prio hög: 29:43

ÖSTRA NORRBOTTEN

  • Prio omedelbart: 37:40
  • Prio hög: 50:12

PITEÅ ÄLVDAL

  • Prio omedelbart: 25:40
  • Prio hög: 33:46

NORRA LAPPLAND

  • Prio omedelbart: 31:33
  • Prio hög: 35:48

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisbrist påverkar ambulanssjukvården i östra Norrbotten

Mer i ämnet