I år införs mobil incheckning och betalning på sjukhus och hälsocentraler i Norrbotten. Foto: Region Norrbotten

Patienter får självinchecka vid vårdbesök

Uppdaterad
Publicerad

Kirunas sjukhus och hälsocentraler är först ut i Norrbotten med att införa mobil incheckning och betalning på sjukhus. I Kiruna är det möjligt från och med i morgon den 19 mars.

– Besökare behöver inte längre gå till en reception för att checka in. Det gör att kötiden minskar, samtidigt som integriteten ökar. Det kommer dessutom att finnas möjlighet att välja mellan information på engelska och svenska, och i framtiden kanske även andra språk, säger projektledaren Lisette Sällström i ett pressmeddelande.

Fortsatt bemannad kassa

Den som inte vill eller kan använda sig av självincheckning kommer även fortsättningsvis att ha möjlighet att registrera sig vid en bemannad kassa. När patienter checkar in och betalar mobilt frigörs vårdutbildad personal som i nuläget sitter i mottagningskassan.

– Vårdpersonalen ska jobba med vårdarbete och den administrativa personalen med administrativa uppgifter, säger Lisette Sällström.

Luleå och boden under hösten

Införandet av mobil incheckning och betalning sker stegvis på länets olika sjukhusorter med tillhörande hälsocentraler. Starten sker i Kiruna i mitten på mars och avslutas i Luleå och Boden under hösten.

– Målet för 2019 är att få var tredje besökare på varje ställe att använda sig av tjänsten. Efter två år hoppas vi att minst varannan patient vill checka in och betala mobilt, säger Lisette Sällström.

Då planeras mobil incheckning nå resten av länet

Kiruna sjukhus samt tillhörande hälsocentraler: mars 2019

Gällivare sjukhus samt tillhörande hälsocentraler: april 2019

Kalix sjukhus samt tillhörande hälsocentraler: maj 2019

Piteå sjukhus samt tillhörande hälsocentraler: september 2019

Sunderby sjukhus samt tillhörande hälsocentraler: november 2019

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.