Pensionärer kramar bilen

Uppdaterad
Publicerad

När den första bilgenerationen går i pension väntas bilåkandet öka. Nyblivna pensionärer vill gärna både gå och cykla mer och är positiva till kollektivtrafiken. Fast de väljer ändå bilen till vardags.

De som är födda på 1940-talet och början på 1950-talet, en grupp där många nu har blivit pensionärer, är den första generationen som har växt upp med bilen. I deras liv har bilen blivit ett självklart inslag och de använder den i mycket hög utsträckning. På senare år har bil- och körkortsinnehav ökat kraftigt hos dem över 65 år, särskilt kvinnor.

Vad händer då med deras resande när de går in i pensionärstillvaron?

Resedagbok och intervjuer

Det har Jessica Berg, doktorand på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) intresserat sig för i sitt avhandlingsarbete. Hon har låtit 24 Norrköpingsbor, som nyligen gått i pension, skriva resedagbok och så har hon intervjuat dem om synen på resande.

-Det är viktigt att veta hur de tänker både för stads- och bostadsplanerare och för transportsystemens utformning, säger hon.

-Den här generationen pensionärer är friskare och mer ekonomiskt starka än tidigare pensionärsgenerationer och de förväntas också leva längre. Därför är deras mobilitet intressant.

Bilen fixar vardagen

Det visar sig att bilen står för samma sak som för andra åldersgrupper: frihet, oberoende och bekvämlighet. De använder bilen för att få vardagen att gå ihop för sig själv och andra. Men det finns potential att minska bilåkandet.

-De har en önskan om att röra sig mer för hälsans skull och de värderar kollektivtrafiken högt, fast de väljer ändå bilen oftare för den erbjuder mer flexibilitet. Ska kollektivtrafiken vara ett alternativ på allvar behöver den bli mer flexibel, säger Jessica Berg som presenterar sin forskning på trafikkonferensen Transportforum i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.