Inspektionen för vård om omsorg anser ”skojbrottningen” som gick överstyr att vara olämplig och oprofessionell. Foto: Stina Stjernkvist, TT/Arkiv, SVT

”Skojbrottning” på Sis-hem urartade – personal boxade ungdom över revbenen

Publicerad

Personal på ett ungdomshem i Norrbotten använde ”skojbrottning” för att bygga broar med de intagna. Men vid ett tillfälle ska en behandlingsassistent ha boxat en ungdom över revbenen och Inspektionen för vård och omsorg slår fast att beteendet var olämpligt och oprofessionellt.

I september rapporterade nyhetsbyrån Siren att metoden ”skojbrottningar” förekom på ett ungdomshem i Norrbotten.

Metoden var något personalen använde för att skapa relationer men Ivo krävde ett omedelbart stopp för företeelsen – men meddelade samtidigt att ”föreläggandet var att betrakta som arbetsmaterial och att formuleringar kunde komma att ändras”.

Nya utredningen: ”Olämpligt och oprofessionellt”

Nu har Ivo kommit med ett nytt beslut sedan man konstaterat att en av dessa ”skojbrottningar” ledde till att en ungdom blev utsatt för regelrätt våld. Personalens agerande var ”direkt olämpligt och oprofessionellt”, skriver myndigheten.

En ungdom gjorde en anmälan när denne ska ha kramat en behandlingsassistent som då ska ha svarat med att boxa anmälaren över revbenen.

I det nya beslutet landar Ivo i att det som hände är en brist men att Statens institutionsstyrelse nu har tagit itu med problemet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer