Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Röntgensjuksköterskor flyr Norrbottens sjukhus. ”Handlar bland annat om den dåliga arbetsmiljön”, säger Maria Almqvist från Vårdförbundet. Foto: SVT

Röntgensjuksköterskor flyr Norrbottens sjukhus – schemaläggs ledig tid

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022

På fyra av fem sjukhus i Norrbotten går röntgensjuksköterskorna på beredskap och är schemalagda utöver ordinarie arbetstid. Det leder till slutkörd personal och att bland annat cancerdiagnoser upptäcks senare, menar Vårdförbundet.

Det är stor brist på röntgensjuksköterskor i hela Norrbotten och värst ställt är det i Gällivare och i Sunderbyn. Därför är det också svårt att bemanna MR-kameror och datortomografin.

”Personalflykten har börjat”

Maria Almqvist, röntgensjuksköterska i Kalix och aktiv i Vårdförbundet, menar att många går till högre betalda jobb med en bättre arbetsmiljö.

– Personalflykten har redan börjat och många har också gått ned i arbetstid för att orka jobba vidare. Det handlar bland annat om den dåliga arbetsmiljön. På fyra av fem sjukhus i länet går röntgensjuksköterskorna beredskap. De är schemalagda utöver ordinarie arbetstid och det sliter oerhört på dem.

Enligt Vårdförbundet är månadslönen för en röntgensjuksköterska i Norrbotten dessutom 3 000 till 4 000 kronor lägre än snittet i riket.

– Det bidrar också till att det är så svårrekryterat i Norrbotten, säger Maria Almqvist.

”Patienterna blir sjukare”

Personalflykten slår också hårt mot patienterna i form av långa kötider till röntgen, för att maskinerna inte kan bemannas och då står stilla.

– Det man ser är att patienterna blir sjukare. Man upptäcker cancerdiagnoser mycket senare och operationer kan bli uppskjutna. Det blir då så att patienter hamnar i längre sjuskrivningar, säger Maria Almqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Norrbotten

Mer i ämnet