Pia Bjuhr i Kiruna väcktes mitt i natten av det kraftiga skalvet från gruvan. Hon upplever att skalven har blivit kraftigare med åren. Foto: Privat

Pia i Kiruna väcktes av skalvet: ”Sängen skakade”

Uppdaterad
Publicerad

Ett jordskalv med en magnitud på 2,2 skakade Kiruna under natten mot fredagen och en av många som märkte av det var Pia Bjuhr.

– Det är en otäck känsla att vakna mitt i natten av att sängen skakar, säger hon.

Klocka hade slagit fyra minuter över fyra när Pia Bjuhr väcktes häftigt ur sin sömn.

– Som Kirunabo förstod jag direkt vad det var frågan om. Jag tycker att skalven har blivit allt kraftigare de senaste åren.

Oro för dottern

Kirunagruvan stängdes tillfälligt efter skalvet, men öppnades igen under morgonen.

–  Min dotter jobbar i gruvan och jag tänker alltid på henne så fort det kommer ett skalv. Jag blir så klart orolig att det kan hända henne någonting.  Vid ett tidigare skalv var hon under jord och jobbade men den här gången visste jag att hon var ledig, tack och lov.

Tycker att skalven är kraftigare

Pia Bjuhr arbetar själv som lärare men har tidigare varit anställd i Kirunagruvan.

– På min tid var det inte så mycket stora skalv. Vi bor bortanför nya Kiruna, längre från gruvan, men ändå kan ett skalv kännas kraftigt. Inte för att jag tror att våra hus rasar, LKAB har säkert full koll när de gör sina beräkningar, men jag tänker på min dotter i gruvan och jag tänker på min son som går på gymnasiet där väggarna spricker, säger Pia Bjuhr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.