Äldreboendet i Porjus räddas från nedläggning. Foto: Pontus Lundahl/TT

Pionjären i Porjus räddas från nedläggning – socialdemokrat gick mot partiets vilja

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämnden i Jokkmokk har nu beslutat att rekommendera fullmäktige att fatta det avgörande beslutet om Pionjären i Porjus. Därmed ser äldreboendet ut att räddas från nedläggning.

– Det här ska partiet tåla, säger Marina Eriksson (S).

Jokkmokks socialnämnd har tidigare beslutat att äldreboendet Pionären i Porjus ska  läggas ned som en del av de mångmiljonbesparingar som krävs för en ekonomi i balans.

Men kommunstyrelsen röstade ned förslaget och pausade nedläggningen i väntan på en utredning om utvecklingen i Porjus den närmaste framtiden.

”Viktigt för befolkningen”

Beslutet fattades med röstsiffrorna 5-4 sedan socialdemokraten Marina Eriksson från Porjus röstade med oppositionen.

Och nu har socialnämnden beslutat att fullmäktige ska ta slutbeslutet i frågan i juni och det innebär att det finns en majoritet i dag att äldreboendet ska räddas.

– Ärendet kommer att gå vidare till kommunfullmäktige eftersom frågan är av den kalibern. Förhoppningsvis räddas Pionjären från nedläggning för att det är så viktigt för befolkningen att den blir kvar, säger Kerstin Hellgren Tobiasson (S), ordförande i socialnämnden.

”Det ska partiet tåla”

Och  socialdemokraten Marina Eriksson står på sig. Hon kommer att rösta för att driva Pionjären vidare och bryta mot partilinjen en gång till.

– Ja, det kommer jag att göra. Jag tycker att det finns andra samordningar man också kan titta på. För att få en attraktiv ort så kan man inte lägga ned skolor, äldreomsorg och kommunal service på orten. För då får vi ingen som flyttar hit.

Marina Eriksson menar att socialdemokratin är ett stort parti med många olika åsikter.

-  Men så länge man är öppen och ärlig på gruppmötena inför mötena om var man står, så ska partiet tåla det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.