Piteå Norrbottens bästa skolkommun Foto: SVT/Arkiv

Piteå bästa skolkommun i Norrbotten – åttonde bäst i landet

Uppdaterad
Publicerad

Piteå är länets bästa skolkommun, på en åttonde plats bland landets kommuner.

Det är lärarförbundet som satt betygen, men Piteå är ett undantag. De flesta kommunerna i Norrbotten har nu fått ett sämre betyg än ifjol.

För sjuttonde året i rad presenterar Lärarförbundet sin ranking Sveriges Bästa skolkommun. Och Piteå blev vinnare i Norrbotten:

– Vi är otroligt nöjda, men vi har varit lite van de här dom senaste sex-sju åren, berättar Elisabeth Fjällström som är för och grundskolechef i Piteå.

– Vi har strategiskt jobbat med olika utvecklingprocesser för att stärka skolan och förskolan.

Långvarig satsning

Lärarförbundets ordförande i Piteå Sofia Liberg menar att anledningen till att Piteå alltid legat bra till handlar om utbildade lärare, att man kan se att det har varit en långvarig satsning från kommunens håll.

Bästa skolkommun rankar inte enskilda skolor eller lärare, istället tittar facket på hur kommuner har satsat på skolfrågor utifrån 13 olika kriterier. Efter Piteå rankas, Älvsbyn och Övertorneå som bästa skolkommun i länet.

Haparanda lägst rankat

Men tolv av länets 14 kommuner försämrar dock sin placering. Haparanda är länets lägst rankade kommun på 283:e plats i riket.

Rankingen är inte bara till för att visa hur mycket landets kommuner väljer att satsa på skolan utan också ett verktyg för att synliggöra nödvändiga åtgärder.

Sofie Lidberg tror sig veta anledningen till att många kommuner placerat sig dåligt:

– Jag tror att många kommuner fått färre behöriga lärare. Vi befinner oss i en lärarkris.

där kommuner blir tvungna att anställa obehöriga lärare och då sjunker dom i rankingen. Lösningen är upp med lönerna, få dit behöriga människor och få flera att börja studera till lärare. Då kommer man att stiga i rankingen, avslutar  Sofia Lidberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.