Piteås skyttekung Julia Karlenäs är glad över lagets framgångar och hon tippar ny vinst på söndag.

Piteå är nära historiskt guld

Uppdaterad
Publicerad

Piteå leder just nu Damallsvenskan när fyra omgångar återstår. Och för första gången är ett lag från Norrbotten nära att bli svenska mästare i fotbollens högsta serie.

– Det kommer att bli en rafflande upplösning på Damallsvenskan, säger tränaren Stellan Carlsson

Laget är serieledare

Piteå leder just nu allsvenskan tre poäng före Rosengård när fyra matcher är kvar att spela. På söndag möter man Linköping hemma i Piteå. Och lagets bäste målskytt Julia Karlenäs säger så här om matchen som väntar.

– Linköping är i bra form så det blir en tuff match för oss. Men vi har också spelat bra och är i bra form så jag tror vi kan ge dom en match.

Vad är det som gör Piteå så bra?

– Vi har en tydlig spelidé. Vi vet vad vi är bra på och vi gör det fullt ut på matcherna.

I skytteligatopp

Julia Karlenäs är just nu delad fyra i damallsvenskans skytteliga med åtta gjorda mål. En offensivare roll i laget har gett mittfältaren fler möjligheter att näta.

– Det är jätteroligt. Jag har inte gjort så många mål tidigare. I år har jag fått bli mer offensiv och komma in i straffområdet så då har jag lyckats sätta dit några.

Fantastisk prestation

Tränaren Stellan Carlsson tycker att Piteås prestation så här långt ska sättas in i ett större perspektiv. Damallsvenskan är en av Europas främsta ligor och det finns över 100.000 licensierade spelare på damsidan i Sverige.

Dessutom har Piteå under de senaste åren tillhört de tre-fyra bästa lagen i serien.

– Några av dom här spelarna var med när laget åkte ut ur allsvenskan för nio år sedan. Det här året är man med och slåss om guldet. Det är en fantastisk utveckling och prestation som dom här toppidrottarna gjort, säger tränaren Stellan Carlsson.

På söndag är det hemmamatch mot seriefemman Linköping. Och då blir det vinst, lovar Piteås skyttekung Julia Karlenäs.

– Vi vinner med 2-0, säger hon och ler.

Matchen mellan Piteå och Linköping sänds i SVT med start kl 16.00 nu på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.