Piteå slog Kalmar Foto: Bildbyrån

Piteå IF nära guld – så laddar laget upp

Uppdaterad
Publicerad

I dag gäller det. För i dag kan Piteå IF, laget som experterna trodde skulle floppa, vinna SM-guld på bortaplan mot Rosengård.

– Det är bra men lite blåsigt här, säger Stellan Carlsson när SVT Norrbotten når honom i Malmö.

Klockan är 10:50 på måndagsförmiddagen och om en dryg timme ska han och resten av laget äta lunch tillsammans. Den här dagen handlar mest om mat – och att försöka hitta ett lugn trots att det är en av klubbens viktigaste dagar.

– Vi fokuserar på att hitta känslan. Alla förberedelser med träning och hur vi ska agera är gjorda. Så nu försöker vi hitta en avslappad känsla inför den här stora matchen och utmaningen.

Laddar med studier

Piteå IF flög ned till Malmö redan i går och i dag får spelarna spendera sin dag hur de vill fram till matchstart.

– Men just i det här laget, när det är bortamatch, är de oftast tillsammans och gör olika saker. Men jag vet att några sitter och pluggar, säger tränaren Stellan Carlsson.

”Gjort en väldigt bra vecka”

Stellan Carlsson tog över laget 2012 och har därefter fört laget till den svenska fotbollstoppen, trots att ingen av spelarna lever som heltidsproffs.

När SVT Norrbotten pratar med honom lägger han mest fokus på spelarna och nämner att de är 20 olika individer där vissa blir nervösa medan andra reagerar tvärtom.

Men hur mår du som tränare en sådan här dag?

– Just nu är jag ganska lugn. Som tränare är man mer nervös före och vill hitta rätt i förberedelserna. Men vi har gjort en väldigt bra vecka. Nu ska jag bara ladda och tänka igenom saker som kan inträffa under matchen.

Han säger att de både känner och vet om att de har ett stort stöd hemifrån, men att det kan vara knepigt att hantera det då pressen på dem blir ännu större.

– Det gäller att se vilken fantastisk match man får vara med och spela. Så vi känner stödet och vi tar till vara på det. Vi vet också att det är ett gäng som tagit sig ned från Piteå för att se matchen, säger Stellan Carlsson, tränare i Piteå IF.

Sista måltiden – ris och kyckling

Inför guldmatchen jobbar Piteå IF mycket med målbilder, alltså att föreställa sig hur laget och en själv ska lyckas.

– Vi ska ha bra bilder av oss själva, se att vi är starka och snabba och hur vi vill agera på planen. Och ha en stor tro på oss.

Även maten har en viktig roll en dag som denna, men den stora kolhydratladdningen görs dagarna innan. I dag är det istället fokus på mer lättsmält mat.

– Maten är viktig. Vi käkar först frukost, sedan lunch vid tolv och halv fyra den sista måltiden. Då brukar det bli någon lättare, många gånger blir det ris och kyckling.

SVT sänder matchen i SVT2 från klockan 18.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.