Foto: Lars-Ola Marakatt, sameradion & SVT Sápmi

Piteå Summer Games ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Den internationella fotbollstävlingen Piteå Summer Games ställer in sin stora turnering i sommar. – Det känns jättejobbigt, säger styrelseordförande Christer Norberg.

Under tisdagen fattade en enig styrelsen för Piteå Summer Games beslutet att ställa in årets turnering. Runt 800 lag från 15 olika länder är ett återkommande inslag i Piteå kommun varje sommar, men i år blir det alltså inte av.

– Det känns förjävligt, så får man kanske inte säga, men det är jättejobbigt. Samtidigt kan vi inte göra något annat, säger Christer Norberg.

Näringslivet kan tappa miljoner i intäkter

Styrelsen har varit i kontakt med smittskydd i Region Norrbotten och blivit rekommenderade att ställa in turneringen. Ett hårt slag mot Piteå Summer Games föreningen men också deras medlemsföreningar och samarbetsföreningar. Enligt styrelsen får till exempel föreningslivet ett normalår runt 2,5 miljoner kronor i ersättning för sina funktionärsuppdrag.

– Och naturligtvis slår det hårt även mot näringslivet i Piteå. Turistnäringen gjorde en undersökning för något år sedan och räknade med 60 miljoner i intäkter under Piteå Summer Games.

Turneringen kan bli mindre

Styrelsen för Piteå Summer Games kommer nu att jobba för att klara likviditeten så att man överlever fram till nästa år. Planen är att komma tillbaka 2021. Farhågan är dock att man kan bli tvungen att banta turneringens omfång.

– Det kanske blir svårt att få hit långväga gäster från till exempel Sydamerika, USA och Thailand. Jag tror dels att de kan drabbas hårt rent ekonomiskt men också att vi inte vet hur flygläget ser ut. Men förhoppningen är såklart att fylla turneringen 2021, säger styrelseordförande Christer Norberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet