Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Håkan Jajobsson, avtalsutredare på Trafikverket, om situationen i Pajala. Foto: Hans Sternlund/SVT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

En passagerare i snitt per plan från Pajala – staten skjuter till miljoner

Publicerad

Flygbolaget Jonair har valt att fortsätta flyga till och från Pajala i samma omfattning som tidigare. Detta trots att antalet resande har minskat till mindre än en passagare i snitt per plan under coronapandemin.

Det är relativt få som ett vanligt år flyger mellan Pajala och Luleå, men under 2020 har antalet passagerare mer än halverats. Som på andra håll har folk valt andra transportmedel eller valt att inte resa alls.

Siffrorna började dyka i mars och var som lägst i april och maj med färre än 30 passagerare i månaden. Under sensommaren började fler resa igen, men från november syns en ny kraftig nedgång.

Flyger som vanligt

På andra upphandlade flyglinjer förhandlade Trafikverket om avtalen till högst en tur om dagen, men flygbolaget Jonair har valt att fortsätta flyga som vanligt på sina linjer Sveg-Arlanda och Pajala-Luleå, något som tidningen Dagens ETC rapporterade i september.

Det innebär i det senare fallet två dagliga turer varje veckodag och en tur på söndagar, vilket ger ett snitt på 0,98 passagerare per flyg hittills under 2020.

Staten betalar

Flyglinjen upphandlas av Trafikverket till en årlig kostnad av knappt 10,5 miljoner kronor. Varje flygbiljett subventioneras alltså med omkring 10 000 kronor.

Trafikverket har å sin sida valt att inte försöka tvinga fram ett nytt avtal med färre turer.

– Och vi vill inte öka våra kostnader samtidigt som vi inte vill att operatören ska gå i konkurs, säger Håkan Jacobsson, avtalsutredare vid Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer