Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Då kan den nya tågstationen i Kiruna stå klar Foto: Hans Sternlund, SVT/Illustration: Trafikverket/Sweco

Då kan den nya tågstationen i Kiruna stå klar

Publicerad

I mer än tio år har Trafikverket planerat för en ny centrumnära järnvägsstation i Kiruna. Nu hålls samråd för den nya stationen och järnvägsdragningen och projektledarna börjar ana ljuset i tunneln.

Nu finns en tidsplan för när stationen kan stå färdig.

Det var många nyfikna Kirunabor som hade sökt sig till lokalen i hotellet där samrådsunderlaget ställs ut. Sedan ett par år har Trafikverket pekat ut den plats där man vill bygga den nya stationen något hundratal meter från Kirunas nya centrum.

Det behövs också ganska precis sju kilometer ny järnväg för att förbinda stationsläget med Malmbanan.

Då kan stationen stå klar

Fortfarande är det inte klart vem som ska betala. Det blir med stor sannolikhet en fråga för regeringen om det blir statligt ägda bolaget LKAB eller statliga myndigheten Trafikverket.

– Det pågår finaniseringsdiskussioner, men nu är vi här för att prata om järnvägsplanen och få in synpunkter på den, säger Annika Larsson, delprojektledare Trafikverket.

Det som ligger framåt i projektet är att få klart järnvägsplanen, ta fram en detaljprojektering och därefter är det klart för byggstart.

I klippet avslöjar Annika Larsson när stationen kan stå klar om allt faller på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet