Platschefen Jan-Erik Granvik var en av dem som fann dynamitgubbarna på Resursverkstan. – Är det riktat mot oss? Man vet ingenting, säger han. Foto: Privat/SVT Grafik

Platschefen Jan-Erik Granvik hittade dynamitgubbar på arbetsplatsen

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsmorgonen hittades fem dynamitgubbar i en och samma fastighet i Haparanda. Tre av dem var lindade på dörrar – medan två hade kastats in i ett förråd.

När platschefen Jan-Erik Granvik och hans kollega kom till Resursverkstaden på måndagsmorgonen fann de två dynamitgubbar i förrådet.

– Det finns en glipa på 30 centimeter, där var två stycken inkastade, säger han.

”Tänddelarna fattades”

För att få ut bilarna var de tvungna att flytta dynamitgubbarna, som såg ut som 30 till 40 centimeter avlånga rör.

– Det var ju ofarligt. Man är inte så haj på det här men tänddelarna fattades.

Strax därefter blev de kontaktade av sina fastighetsgrannar, som har lokaler i samma hus, som hade funnit tre dynamitgubbar lindade på sina dörrar.

Skickade bilder till bombskyddet

Polisen tog sedan hand om fynden och skickade bilder till nationella bombskyddet, som bedömde att föremålen var ofarliga att transportera.

Personalen på Resursverkstaden skickades även hem för dagen.

Vad tänkte ni när ni hittade sprängmedlet?

– Först tänkte vi inte så mycket utan bara plockade bort dem. Sedan börjar man fundera, speciellt när det är lindat runt dörrar, varför just här? Är det riktat mot oss? Man vet ingenting, säger Jan-Erik Granvik, platschef på Resursverkstaden.

Han fortsätter.

– Det är lite obehagligt men man vet ju inte om det är ett pojksträck. Samtidigt har de fått tag i dynamit och det köper man inte på Ica.

Personalen blev oroliga och förbannade

Idag, tisdag, fick personalen komma tillbaka till sin arbetsplats. Lokalerna är igenomsökta och under natten har säkerhetsvakter snurrat runt fastigheten.

– En del av personalen blev väldigt oroliga och rädda. Andra lite förbannade, säger Jan-Erik Granvik, platschef på Resursverkstaden.

Ingen misstänkt

Det finns i nuläget ingen misstänkt person för brottet som i nuläget rubriceras som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Under tisdagen kommer polisen hålla förhör med eventuella vittnen.

– Vi har säkrat spår från platsen men har inte gripit någon i nuläget, säger förundersökningsledaren Jan-Erik Abrahamsson till SVT på tisdagsförmiddagen.

  • Resursverkstaden är till för boende i Haparanda kommun och är inskriven inom omsorgen och socialpsykiatrin. Den är också till för långtidsarbetslösa, ungdomar samt personer i behov av arbetsinriktad rehabilitering. Ett 60-tal personer jobbar på verkstaden.
     
  • Verksam­heten är frivillig och kostnadsfri och bygger på individens och andra individers gemen­samma medverkan. Målet är att öka livskvalitet genom gemenskap, stöd, sysselsättning eller arbetspraktik.

Källa: Haparanda stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer