Plombering mot tjuvjakt

Uppdaterad
Publicerad

Inför årets älgjakt tar länsstyrelsen till en nygammal metod i sitt försök att få stopp på tjuvjakt.

På länsstyrelsen i Jokkmokk läggs sista handen vid årets utskick till jaktlagen. Nytt för i år är plombering  – ett verktyg som ska försvåra tjuvjakten. I varje kuvert med licenshandlingar läggs lika många plomberingar som tilldelade älgar – röda för vuxna och gröna för kalvar. De ska fästas i älgens vänstra hälsena så snart det är möjligt och alla älgar som påträffas utan plombering kommer att anmälas.

-Vi har privatpersoner som tipsar in om olika jaktlag och det kan ibland vara deras eget jaktlag som de tycker missköter sig. Till nu har det varit svårt att bevisa på plats att den här älgen är nummer tio när laget haft en tilldelning på sju.

Förhoppningen är att plomberingen ska försvåra tjuvjakten.

Det är bara i Norrbotten som man valt systemet med plombering. Och länsstyrelsen har skickat brev till flygföretag, slakterier och andra – för den som handlar med omärkt älgkött bryter mot jaktlagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tjuvjakt Norrbotten

Mer i ämnet