En minderårig pojke stoppades av polisen när han körde A-traktor i över 100 kilometer i timmen. Det här är en arkivbild. Foto: SVT

Pojke körde A-traktor i över 100 kilometer i timmen

Uppdaterad
Publicerad

En minderårig pojke körde A-traktor i över 100 kilometer i timmen på en väg mellan Piteå och Älvsbyn. Han stoppades av polis sent på söndagskvällen.

Vid 22.30 på söndagskvälllen fick polisen tips om att en A-traktor framfördes mycket snabbt. En polispatrull ryckte ut och stoppade A-traktorn som kördes av en minderårig pojke. En A-traktor får köra 30 kilometer i timmen men enligt polisen körde pojken 100 kilometer i timmen.

Den unga föraren förhördes, fick körkortet omhändertaget, och A-traktorn togs i beslag.

En anmälan om olovlig körning är upprättad och pojkens vårdnadshavare är kontaktade.

Klagomål från allmänheten

Polisen i Piteå hanterar regelbundet olika typer av problem med A-traktorer.

– Vi får ofta ta emot synpunkter från allmänheten. Många klagomål handlar om att någon kört A-traktor vårdslöst i ett bostadsområde, säger

Magnus Carlborg, gruppchef vid polisens ingripandeverksamhet i Piteå.

Föräldraansvaret

Körkort för A-traktor kan minderåriga ta från femton års ålder och polisen poängterar att det fortfarande är ett föräldraansvar att se till att A-traktorn inte trimmats.

– En minderårig som kör en trimmad A-traktor kör i praktiken en bil utan att ha kunskap om hur man gör. Föräldrar bör kontrollera sina barns A-traktorer och ta sig en provtur. Det förekommer tyvärr att föräldrar vet att barnen trimmat fordonet utan att de bry sig om det. I värsta fall slutar det med att vi måste meddela att det har inträffat en trafikolycka..., säger Magnus Carlborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.