Polarbröds fabrik i Älvsbyn totalförstördes i en brand – men ännu är brandorsaken oklar, uppger företaget. Foto: Jens Ökvist / TT

Polarbröd backar om brandorsaken

Uppdaterad
Publicerad

Den omfattande branden i Polarbröds fabrik i Älvsbyn uppgavs ha startat på ett transportband. Men nu backar företaget och menar att det inte går att fastställa någon orsak i nuläget, skriver NSD.

Redan dagen efter att den kraftiga branden startat gick Polarbröd ut med att det var en degklump på ett transportband som hade fattat eld  – som sedan spridit sig till taket.

En dryg vecka senare backar nu Polarbröd från det uttalandet och säger att det fortfarande inte går att slå fast vad det var som hände.

– Just nu finns det inget bevis för det som i media nu har blivit lite av en sanning, att det var en degklump som fattade eld och orsakade branden. Jag tror att alla kan förstå att det var ett otroligt pressat läge direkt efter branden. Då förekom det ett sådant antagande. Det är det vi kan säga, säger Anders E Johansson, vd på Polarbröd, till NSD.

”Viktigt att utredningen får ha sin gång”

Enligt honom finns det fortfarande många frågetecken, och det pågår flera parallella utredningar samtidigt.

– Vi är i gång med vår, försäkringsbolaget gör sin och räddningstjänsten och polisen gör också utredningar. Vi tycker att det är viktigt att utredningen får ha sin gång.

Den kraftiga branden, som bröt ut sent på söndagskvällen den 23 augusti, var under kontroll först på tisdagen. Det tog ytterligare tre dagar innan räddningstjänsten kunde lämna platsen och lämna över bevakningen till ett externt bolag.

Över 200 jobb försvann i samband med fabriksbranden. Regeringen har utlovat stöd till det lilla samhället med knappt 5 000 invånare.

Enligt uppgifter till Piteå-Tidningen ska den drabbade personalen få någon form av besked under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.