Bärföretaget Polarias vd misstänks för människohandel och är häktad. Ärendet rör thailändska bärplockare i Finland. Foto: SVT/ARKIV.

Bärföretaget Polaricas vd misstänkt för människohandel

Uppdaterad
Publicerad

Bärföretaget Polaricas vd misstänks för människohandel vid sin verksamhet i Finland. I ett pressmeddelande bekräftar företaget att vd:n häktats på sannolika skäl misstänkt för människohandel och att ärendet rör thailändska bärplockare i Finland.

Polisen och gränsbevakningen misstänker att ett tiotal thailändska bärplockare har utnyttjats inom bärföretaget under säsongsjobb åren 2020-2022. Två personer, varav en är Polaricas vd, häktades på lördagen vid tingsrätten i Uleåborg på sannolika skäl misstänkta för människohandel.

”Polisen misstänker att bärplockarna var beroende av sin arbetsgivare på ett sätt som är kännetecknande för människohandel”, säger kriminalkommissarie Teemu Mäntyniemi i ett pressmeddelande som tidningen Hufvudstadsbladet citerar.

”Verksamheten pågår som vanligt”

Polarica skriver i ett pressmeddelande att de tillbakavisar anklagelserna.

Bolaget skriver att de fullgjort alla sina skyldigheter relaterade till lagstiftning, myndighetskrav och avtalspartners i all sin verksamhet.

”Vi utvecklar ständigt ansvarsfull bärplockningsverksamhet i samarbete med finska och thailändska myndigheter och andra intressenter. Syftet med samarbetet är att säkerställa insynen i verksamheten och att nå alla parters nytta.

Den pågående utredningen orsakar inga förändringar i Polaricas verksamhet, som fortsätter som vanligt”, står det bland annat i pressmeddelandet.

Polaricakoncernen bedriver verksamhet i Sverige, Finland och Polen.

SVT försöker nå företaget för ytterligare kommentarer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer