Foto: Johan Nilsson/TT

Polis åtalad för falska uppgifter kan mista jobbet

Uppdaterad
Publicerad

En polis i Norrbotten som åtalats för att ha lämnat oriktiga uppgifter i en bouppteckning, kan mista sitt jobb vid en fällande dom.

Den bedömningen gör polisens ansvarsnämnd i ett yttrande till tingsrätten inför rättegången.  Enligt åtalet ska polismannen ”sanningslöst” presenterat ett kontoutdrag och ett meddelande om en utbetald livförsäkring utan att uppgifterna stämde.

Flera åtalspunkter

Brottsrubriceringen mot polismannen är grov osann försäkran och missbruk av handling. Polismannen åtalas också för flera dataintrång i arbetsgivarens IT-system. De misstankarna ska dock inte vara kopplade till bouppteckningen.

Om polisen döms för osann försäkran, grovt brott, och/ eller dataintrång kommer han att mista sitt jobb, enligt yttrandet till tingsrätten. Vidare bedömer nämnden att mannen förlorar jobbet även om han bara döms för missbruk av handling och straffet för det ligger på fängelsenivå.

Det uppger nyhetsbyrån Sirén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.