En av lastbilschaufförerna hävdar att han fick klä av sig naken när polisen och bilinspektören sökte efter ett förarkort. Genrebild. Foto: Johan Nilsson/TT

Polis i Norrbotten sökte efter förarkort i kalsong – kritiseras av JO

Publicerad

SVT har tidigare berättat om att två lastbilschaufförer JO-anmält en polis och en bilinspektör i Norrbotten för kränkande visitering. Förarkort söktes i kalsongerna och nu riktar Justitieombudsmannen kritik mot hur ärendet hanterades.

Enligt JO-anmälan som inkom den 30 augusti  år 2021 vittnade två förare om en kränkande kontroll i Norrbotten.

– Fast jag nekade att jag hade ett extra förarkort på mig tvingade de mig att klä av mig naken och lyste med en lampa i rumpan, beskrev en av förarna händelsen.

Integritetskänslig åtgärd

Lastbilschaufförerna, som arbetade på ett företag i södra Sverige, misstänktes för missbruk av urkund, och polisen ansåg att de kunde ha använt andra personers förarkort. Enligt Justitieombudsmannen var situationen dock inte så brådskande att en obehörig polisman hade rätt att besluta om kroppsvisitation utan att kontakta en förundersökningsledare.

Kontrollen innanför kalsongen med ficklampa bedömer JO som en mer integritetskänslig åtgärd.

Inte ett brådskande ärende

JO summerar också Polismyndighetens utredning som landade i en liknande bedömning.

”Av allt att döma fanns det, med utgångspunkt i misstanken om missbruk av urkund, förutsättningar för husrannsakan i förarhytterna med stöd av rättegångsbalken. Däremot var det inte fråga om fara i dröjsmål (det vill säga ett brådskande fall) som medförde att en polis hade behörighet att besluta om kroppsvisitation och husrannsakan”, står det i rapporten.

Utöver den kränkande visiteringen anser JO att det var brister i dokumentationen av besiktningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.