Foto: TT

Polisfacket: Polischefer i Norrbotten utreder sig själva

Uppdaterad
Publicerad

Polisfackets huvudskyddsombud i Norrbotten har anmält ledningen till Arbetsmiljöverket på grund av att arbetsskadehanteringen inte fungerar. Bland annat ska polischefer som anklagas för kränkningar utrett sina egna fall och avskrivit dem.

Det är Leif Lahti, polisfackets huvudskyddsombud i Norrbotten som agerat för att han anser att arbetsskadehanteringen, där kränkningar ingår, inte fungerar.

Och det handlar bland annat om poliser som upplevts sig kränkta på jobbet av lokalpolisområdeschefer i Luleå-Boden och norra Lappland.

Utredde sig själva

Enligt Leif Lahti har anmälningarna gått till polisområdeschefen i Norrbotten, Håkan Karlsson, som skickat dem vidare till de lokalpolisområdeschefer som är utpekade för kränkningar av personal.

”De utpekade cheferna har därefter själv utrett och avslutat ärendena utan att skyddsombud och medarbetare varit delaktiga” skriver Leif Lahti i anmälan till Arbetsmiljöverket.

Han kräver att att Arbetsmiljöverket genomför en systeminspektion av polisområde Norrbottens arbetsskadehantering och rehabiliteringsutredning på grund av de allvarliga bristerna.

”I övrigt ligger ärenden obehandlade under lång tid och påbörjas sällan utan att skyddsombud har påpekat det” står det i anmälan.

”Inte okej”

Huvudskyddsombudet Leif Lahti är speciellt upprörd över lokalpolisområdeschefernas agerande.

– Det vi tycker är fel är att den chef som pekats ut som kränkande har utrett det själv, eller haft ärendet på sitt bord, och avslutat det. Det känns inte okej på något sätt, säger Leif Lahti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.