Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Beredskapspoliserna finns inte längre. Hör hur Jonas Sköld, biträdande polisområdeschef i Luleå och Boden, ser på den nya polisorganisationen. Foto: Filip Hannu/arkiv/SVT

Polisen om insatser vid allvarliga situationer: ”Beredskapspolisen hade varit en fördel”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen och Barents Rescue tränade för tio år sedan på ett scenario där norra Sveriges drabbades av allvarliga översvämningar. Sedan dess är organisationen bättre rustad – men beredskapspolisen är borta.

Under coronapandemin har poliser för olika delar av landets förflyttats till gränser för att upprätthålla inreseförbud. 2011 övade polisen på översvämningar i norra Sverige, likt de som nu skett i västra Europa, och sedan dess har organisationen gjort liknande kraftsamlingar enklare.

Bättre förutsättningar

– Nya organisationen har betydligt bättre förutsättningar att klara en sådan utmaning, säger Jonas Sköld, biträdande polisområdeschef i Luleå och Boden.

Men 2012 beslutade regeringen att lägga ner beredskapspolisen – som hade kunnat användas vid pandemin, och kommande extremväder. Beredskapspolisen bedömdes av regeringen inte längre vara nödvändig i fredstid men polisområdeschefen tror att den hade haft nytta.

– Det ligger inte på vår nivå att beslutade det men personligen kan jag tycka att det skulle vara en fördel att ha beredskapspolisen igång, säger Jonas Sköld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer