Polisen drabbad av falsk e-post

Publicerad

Polisen, Sveriges Radio och kommunalrådet Lennart Holmlund i Umeå. Alla har de gemensamt att de drabbats av en våg av falska mejl.

Via en tjeckisk sajt har privatpersoner skickat mejl till olika tidningsredaktioner där avsändarens mejladress stämmer överens med exempelvis polisens. Detta har nu gjort att bland annat polisen fått gå ut med en varning till olika tidningsredaktioner.

-Egentligen har sådant här funnits lika länge som själva e-posten. Det dyker upp då och då och ofta som en förespegling för att det är en skämtsajt men mejl är en oerhört osäker tjänst, säger Per Hellqvist, säkerhetsexpert vid företaget Symantec till TT.

Kommunalrådet Lennart Holmlund drabbades då han i ett mejl till SVT Västerbottensnytt ska ha kallat en reporter ”ungjävel”. Sveriges Radio i sin tur i form av att det skickats ut falska pressmeddelanden om var nästa års Musikhjälpen ska äga rum.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.