Polisen letade stulna fiskeredskap som redan beslagtagits Foto: SVT/Arkiv

Polisen letade stulna fiskeredskap som man redan tagit i beslag

Uppdaterad
Publicerad

En förundersökning om två stulna fiskhus i Kalixtrakten höll på i flera månader tills polisen insåg att det var dom själva som lagt beslag på den stöldanmälda egendomen.

Kustbevakningen beslagtog fiskhusen i maj 2014, efter att de hittats med fisk och en död säl i. Fiskaren misstänktes för fiskebrott och egendomen överfördes till polisen som en del av utredningen. Men först våren 2015 informerades mannen om att fiskhusen fanns i polisens förvar. Han friades sedan av såväl tingsrätten som hovrätten.

”Det är svårt att förstå hur polisen kunde undgå att se sambandet” skriver Justitsiekanslern (JK) i ett beslut där polismyndigheten kritiseras för bristerna.

Kräver bättre ordning

Fiskaren begärde 439 500 kronor i skadestånd av staten för bland annat de beslagtagna husen och ”förhindrande av näringsverksamhet”. Justitiekanslern (JK) är som sagt kritisk till polisens hantering inte minst till att det dröjde så länge innan mannen informerades om beslagen. Men JK anser trots detta inte att fiskaren är berättigad till skadestånd.

Orsaken är att polisen hade fog för sitt beslut att ta hand om husen baserat på de brottsmisstankar som fanns, menar JK. Justitsiekanslern betonar samtidigt att polisen måste skärpa sina dokumentationsrutiner i beslagsärenden.

Även Haparanda tingsrätt kritiseras för brister i fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.