Polisflyget och fjällräddningen ska söka efter den försvunne mannen i Gällivare. Arkivbild Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen hittade försvunnen 90-åring över 20 mil från hemmet

Uppdaterad
Publicerad

En man i 90-årsåldern var försvunnen i Gällivare sen onsdagsförmiddagen. På torsdagen vid lunchtid hittades han i Moskosel vid god vigör men förs till sjukvård för kontroll.

Den försvunna mannen var saknad sedan igår och ska då ha lämnat sin hemadress med bil. Eftersom att han försvunnit spårlöst efter det, hade polisen ingen specifik plats att utgå från.

Bland annat kontaktades buss- och taxichaufförer för eventuella iakttagelser.

Stort sökpådrag under dagen

LSO, lag om skydd mot olyckor, inleddes av vakthavande befäl och under torsdagsmorgonen samlade polisen ihop styrkorna för att söka mannen.

– Vi kommer ta hjälp av fjällräddarna och polisflygets helikopter, säger Martin Lusth, RLC-befäl vid polisens ledningscentral.

Bilen och mannen anträffad

Vid 09-30-tiden lyckades man lokalisera mannens bil, på en annan plats än Gällivaretrakten.

– Bilen är anträffad, låst och tom. Hundar från polisen och från fjällräddningen kallas ut för att söka i området, säger Åsa Mjörndal, RLC-kommunikatör på polisens hemsida.

Ytterligare ett par timmar senare, vid 12:30-tiden hittades han av en polis nordost om Moskosel, över 20 mil i bilväg från hemmet.

Han verkar pigg och förs med ambulans till sjukvård för kontroll, säger Åsa Mjörndal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.