Polisen Maria Lestander är utbildad UAS-pilot och kan med drönaren söka av stora områden betydligt snabbare än med skoter. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Polisen Maria letar tjuvjägare med drönare i Arjeplog – sökområdet större än Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Fram till den 15 juni kommer polisen i Arjeplog använda sig av kameraförsedda drönare för att försöka stoppa illegal jakt. Området är större än hela Skåne.

– Det är en förbättring för oss i inlandet. Annars måste vi söka av hela området med skoter, säger polisen Maria Lestander som utbildat sig till UAS-pilot.

Maria Lestander som är polis i Arvidsjaur och Arjeplog har under hösten utbildat sig till UAS-pilot. Tanken är att hon och två andra UAS-piloter med kameraförsedda drönare ska förebygga, förhindra och avslöja jaktbrott i stora delar av Arjeplogs kommun.

Kameraövervakningen pågår mellan den 11 mars och 15 juni. Arbetet kommer vara planerat, men UAS-piloterna är även beredda att rycka ut ifall det kommer information om misstänkta jaktbrott.

– Det blir andra bilder och vinklar som förenklar för de som ska sitta i en rättssal och ta beslut.

I klippet får du se när Maria Lestander flyger med drönare och hör mer om varför hon tycker det är en positiv utveckling.

Drönaren ger andra bilder och vinklar som underlättar för de som sitter i en rättssal och tar beslut, säger Maria Lestander. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.