Polisen trodde att Länsstyrelsen tagit kontakt med arrangören. Vilket var anledningen till att de inte åkte dit. Foto: Henrik Montgomery/TT/Teuvo Palomäki/SVT

Polisen och Länsstyrelsen oense om vem som bär ansvaret

Uppdaterad
Publicerad

Missförstånd mellan Polisen och Länsstyrelsen ledde till att ingen tillsyn gjordes på plats under extremskidåkningen i Riksgränsen under veckan.

– Anledningen till att vi inte åkte dit var att jag trodde att Länsstyrelsen tog kontakt med arrangören, säger John Lindström tf lokal polisområdeschef.

Nu bollar de över ärendet mellan varandra och det innebär att även om alla är överens att arrangören har brutit mot offentlig tillställning med max 8 deltagare så händer det ingenting.

– Det finns ingen straffsanktion i pandemilagen när händelsen är slut när det inte finns ett brott att utreda, säger John Lindström.

Är pandemilagen tandlös?

– Den träffar inte alla fall så är det, och i det här fallet så är det så.

Hör John Lindström berätta varför Kirunapolisen inte åkte till Riksgränsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.