Fjällräddningsinsatserna var flest kring Kebnekaisemassivet. Bilden: tur längs östra leden upp mot Kebnekaises topp. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kebnekaise – området med flest räddningsinsatser

Publicerad

Polisen märker att intresset för att vandra i fjällen har ökat och Kebnekaise är området där flest räddningsinsatser genomförts i sommar.

Under sommarmånaderna har totalt 60 fjällräddningsinsatser genomförts i Norrbotten enligt sammanställningar som görs varje år av polisen. I drygt hälften av ärendena handlar det om frakturer, getingstick med allergiska reaktioner, astma eller kräkningar och feber. De resurser som skickas ut är oftast fjällräddare tillsammans med ambulanshelikopter och polishelikopter

Fjällräddningarna minskar

Antalet fjällräddningar i Norrbotten har minskat, 2018 rapporterade polisen 84 fjällräddningar i länet och 2017 var det 75 räddningsinsatser.

För den som ska ge sig ut på fjällvandring rekommenderar polisen noggrann förberedelse, kompass och en aktuell karta.

Lär dig mer om fjällräddarna – frivilliga som riskerar livet Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer