Foto: SVT

Polisens spikmatta fick stopp på efterlyst man

Publicerad

Efter en biljakt lyckades polisen stoppa en efterlyst man med en spikmatta.

Polispatrullen befann sig i en by norr om Haparanda när de mötte en förare. Polisen kände igen föraren och identifierade honom som en person som skulle avtjäna straff.

De försökte stoppa mannen men föraren vägrade stanna.

– De mötte den här personen och han vägrade stanna och då blir det ju ett förföljande helt enkelt, säger Niclas Forsslund, RLC-befäl vid polisens regionledningscentral.

– Jag har ingen information om vilket brott föraren ska in och avtjäna. Det enda jag vet är att han var efterlyst.

Stoppades av spikmatta

Polispatrullen får slutligen ett beslut om att använda spikmatta av vakthavande befäl. En annan polispatrull från Haparanda lade ut spikmattan i Mattila på Länsväg 99.

Föraren körde över spikamattan och stannade kort därefter och gav upp. Föraren transporterades sedan till häktet i Luleå.

– Det gick väldigt bra. Han stannade kort efter att han kört över mattan, han belades sedan med handfängsel och blev ivägkörd till närmaste häkte.

15 minuter lång biljakt

Polisen beskriver biljakten som relativt lugn, den ägde dessutom rum ute på landsbygden.

– Det gick fortare än tillåten hastighet på vägen, det gjorde det absolut. Men vakthavande fanns med hela vägen och han bryter ju så fort det är minsta fara för liv eller liknande. Jag skulle tro att det rör sig om 10-15 minuter som detta pågick.

Hur vanligt är det att man använder spikmatta?

– Det är relativt ovanligt, och än mer ovanligt att man lyckas träffa med den. Ofta hinner man inte få fram den i tid eller lägga den på ett bra ställe. Därför var det väldigt lyckosamt den här gången, på alla sätt, säger Niclas Forsslund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer