Polisen varnar för bluffmakare

Publicerad

Nu varnar polisen i Västernorrland för en ny form av bluff kring teletjänster och den här gången är bedragarna så förslagna att de inte kan fällas för brottslig verksamhet.

Det handlar om en blankett från ett Estlandsbaserat företag som står bakom tjänsten ”nummerupplysningen.se”, där man uppmanar mottagaren att se över sina uppgifter och korrigera om något är fel i de förtryckta uppgifterna. Som regel är någon siffra i telefonnumret felaktig.

Blanketten har skickats både till småföretagare och privatpersoner som intet ont anande rättat sitt telefonnummer och skickat tillbaka blanketten. Haken är att det i det finstilta framgår att det rör sig om ett erbjudande om en tjänst och de som skriver på får sedan en faktura på nära sex tusen kronor som ska betalas.

– Vi har ett tiotal fall här i Västernorrland, berättar Emma Hamberg på polisen.

– De personer jag pratat med har varit stressade, inte tänkt på att läsa igenom hela texten, kanske lite godtrogna och inte förväntat sig att bli lurade och så har man tecknat ett avtal fast man inte förstått det själv.

Eftersom det är ett erbjudande kan man inte hävda att brott har begåtts och de ansvariga kommer undan. I en dom i Södertörns tingsrätt från oktober ifjol fastslår tingsrätten att företaget inte har rätt till betalning vilket betyder att drabbade kan bestrida fakturan och på så sätt slippa att betala.

– Just i det här fallet behöver man inte polisanmäla eftersom det inte rör sig om ett brott och det läggs ändå bara ned men det är viktigt att man bestrider fakturan, förklarar Emma Hamberg.

Mittnytt har förgäves sökt ansvariga på ”nummerupplysningen.se.”

Läs mer: Svensk Handel varnar för ”nummerupplysningen.se”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer