Polisen varnar för bostadsinbrott under påsken. Arkivbilder. Foto: Jonas Ekströmer/Anders Wiklund/TT

Polisen varnar för ökad inbrottsrisk under påsken

Publicerad

Polisen ser att antalet bostadsinbrott har en tendens att öka under storhelger.
– Det som försvunnit vid bostadsinbrott har varit smycken och kontanter företrädesvis, säger Mats Lundén vid brottsamordningen på region Nord.

Påsken är här och då väljer många att resa bort. Storhelgen är alltså ett ypperligt tillfälle för tjuvar, någonting som polisen märker i sin statistik.

Ett vanligt tillvägagångssätt vid inbrott har varit att krossa ett fönster eller balkongdörr på baksidan som sedan använts som ingång till huset. Det tjuven eller tjuvarna oftast tar med sig är smycken och pengar, saker som är lätta att få med sig vid en snabb genomgång av huset.

Minska risken för inbrott

Men det går att göra saker för att minska risken att utsättas för inbrott.

– Meddela din granne att du ska åka bort och be grannen titta till ditt hus eller lägenhet, säger Mats Lundén vid polisen i region Nord i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

Lundén säger också att det helst inte bör framgå i dina sociala medier att du ska vara borta under hela helgen eller veckan.

Be grannen parkera bilen på gården

Ett annat trick kan vara att installera en timer så att lamporna är tända i bostaden, även om det är ljust långt in på kvällen. Polisen råder också husägare att be grannen parkera bilen på gården, så att det ser ut som att någon är hemma.

Detta kan du notera om du blir misstänksam

Visa
  • Adress
  • Vilken tid
  • Signalement som ålder, längd, klädsel
  • Fordonet
  • Vilken riktning personen eller fordonet lämnade platsen

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer