Polisen har nu fått obduktionsrapporten från fjällräddningen där en 35-årig kvinna hittades död på Kebnekaise. Foto: SVT

Polisens utredning klar – kvinnan på Kebnekaise frös ihjäl

Uppdaterad
Publicerad

En 35-årig kvinna som hörde till en grupp sydkoreanska turister dog på Kebnekaise i september – nu har polisen fått obduktionsrapporten från fjällräddningen.

Det var 27 september som en kvinna i 35-årsåldern hittades död på Kebnekaise efter en stor sökinsats. Larmet kom dagen innan, 26 september. I obduktionsrapporten kan man konstatera att kvinnan under vandringen upp mot Kebnekaises topp hade blivit trött och förlorat energi, vilket gjorde att hon inte orkade fortsätta vandringen i det mycket dåliga och kalla vädret.

Polisen misstänker inget brott.

– Det som framkommit är att kvinnan har avlidit till följd av nedkylningen och det finns inget som tyder på brott, säger Maria Jakobsson, polisens kommunikatör.

Hittades nära fjällstationen

Kvinnan, som tillhörde en grupp sydkoreanska turister, lämnades kvar vid fjället Viearranvárre som ligger på vandringsleden mellan Kebnekaises fjällstation och Kebnekaises sydtopp. Sällskapet var tvungna att övernatta under mycket dåliga väderförhållanden på fjället och kvinnan blev nedkyld.

De två personerna som var med kvinnan vandrade senare ner till Kebnekaise fjällstation där de slog larm. Av polisens tidigare uppgifter har det varit otydligt när kvinnan dog, men nu uppger förundersökningsledare Fredrik Söderlind att hon tros ha avlidit under kvällen eller natten.

– Allting tyder på att hon var död när de andra två gick för att hämta hjälp, säger Fredrik Söderlind till TT.

En polishelikopter och fjällräddare från alpina gruppen skickades ut till området, men hindrades av det hårda vädret. Dagen efter hittades kvinnan avliden, tre kilometer ifrån Kebnekaise fjällstation.

Artikeln har uppdaterats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.