Poliskåren i blåsväder

Uppdaterad
Publicerad

Polisstyrelseledamoten Mattias Karlsson är kritisk till näthatet på polisens slutna Facebookgrupp. Han anser att det behöver vidtas disciplinära åtgärder mot de poliser som kränkt chefer, experter och journalister.

Polisen har hamnat i blåsväder, igen. Den här gången handlar det om den slutna facebookgruppen UMF – som står för underbetalda, missnöjda och förbannade. I den slutna Facebookgruppen hånas chefer, experter, journalister och ledarskribenter som varit kritiska på ett närmast hatiskt sätt.

– Det är oerhört beklagligt de inlägg vi kan läsa här. Framför allt beklagligt att vuxna människor uttrycker sig så nedlåtande om andra människor, framför allt när det är poliser som ger uttryck för det här. Det strider mot allt som polisen står för, nämligen respekten för alla människor. Det här har allvarligt skadat polisen, säger Mattias Karlsson (M), polisstyrelseledamot.

Även Lena Nitz som är ordförande i Polisförbundet anser att det här skadat förtroendet för polisen.

– Det strider mot allt som polisen ska stå för, det här har skadat oss och det gör att det blir svårare för oss att jobba, säger Lena Nitz.

Norrbottniska poliser

Och enligt uppgifter från poliser som Nordnytt pratat med finns det en hel del medlemmar i gruppen som är poliser i Norrbotten.

”Dement häxa”

Facebookgruppen som är öppen för poliser och polisstudenter har 5 000 medlemmar, vilket betyder att var fjärde polis i landet är med. Bland annat har det skrivits kommentarer där man kallat före detta SVT-reportern Elisabet Höglund för ”dement häxa” och ”mumie i clownperuk”.

Men kommentarerna riktar sig även mot sina egna, för rikspolischefen Bengt Svensson får veta att han är ”en ståuppkomiker” och kallas ”Pajas-Bengt”.

Grova personangrepp

Sidans initiativtagare Johan Svanestrand är bedrövad i dag.

– Det är ganska grova personangrepp, väldigt långt ifrån någon som helst sakfrågor. Det är tråkigt att kollegor till mig uttrycker sig så, säger Johan Svanestrand som startade sidan.

Och Mattias Karlsson (M) i polisstyrelsen är inte främmande för att disciplinära åtgärder är att vänta för de poliser som uttryckt sig så här.

– Man måste givetvis utreda och titta på de inlägg som är skriva och jag kan tänka mig att det blir disciplinära åtgärder mot en de poliser som uttryck sig så här nedlåtande mot andra människor, säger Mattias Karlsson.

Nordnytt har sökt Norrbottens länspolismästare Håkan Karlsson för en kommentar, utan att lyckas nå honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer