I videon hör du vad regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) tycker om att fullmäktige tvingas krympa. Foto: Micke Nyberg/SVT

Fullmäktigeförsamlingar krymper på grund av coronasmittan

Publicerad

Flera hundra politiker i Norrbotten måste stanna hemma när fullmäktigeförsamlingarna krymper på grund av covid-19. Mötena kan till och med ställas in – om för många åhörare och journalister är på plats.

Kiruna minskar antalet fullmäktigeledamöter från 45 till 25, Boden från 49 till 27 och Region Norrbotten från 71 till 41.

Luleå fullmäktigepresidie föreslår en bantning av antalet ledamöter, men det är som i de andra fallet upp till gruppledarna om det ska bli så.

Coronapandemin

”Kom inte på fullmäktige!”

För att minska smittorisken kommer flera hundra politiker i Norrbotten att tvingas stanna hemma, enligt uppgörelser mellan de representerade partierna.

– Jag tror att vi kommer att sitta på varannan stol. Det är bäst att göra så i dessa coronatider eftersom det är lite trångt i fullmäktigesalen, säger Bodens kommunalråd Claes Nordmark (S) .

– Det är väl första gången som jag uppmanar politiskt intresserade att inte komma på regionfullmäktige, men gränsen är 50 personer och blir vi fler än så kommer presidiets ordförande Margareta Henricson att avbryta mötet. Det blir lite ovanligt och vi kommer säkert att känna oss lite isolerade utan åhörare , men det är bara att anpassa sig till de nya reglerna, säger regionrådet Kenneth Backgård (SJVP).

”Minst 31 ledamöter”

Nihad Zara (M), fullmäktiges ordförande i Luleå, poängterar vikten av att den demokratiska processen fortsätter även om det kommer att ske i bantad form.

– Vi är överens om att hålla fullmäktigemöten om det inte inträffar extrema omständigheter som gör att vi måste ställa in. Enligt kommunallagen måste vi vara över hälften av de valda ledamöterna för att kunna fatta ett beslut. Så 31 ledamöter är det minsta vi kan vara, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet