Kommunalrådet Tomas Mörtberg i Övertorneå får svårare att styra nu när Sjukvårdspartiet har hoppat av alliansen.

Politiskt kaos i Övertorneå

Uppdaterad
Publicerad

Ett politiskt kaos råder i Övertorneå kommun. Sjukvårdpartiet har lämnat alliansen och dessutom vill inte Socaldemokraterna ha kvar tidigare kommunalrådet Roland Kemppainen i styrelsen.

Under måndagen höll kommunstyrelsens arbetsutskott möte utan att Sjukvårdspartiet medverkade.

– Vi i alliansen har varit tretton ledamöter i fullmäktige av tjugofem men nu är vi bara tio sedan Sjukvårdspartiet har hoppat av men jag tycker att det gick bra ändå under förmiddagens möte, säger kommunalrådet Tomas Mörtberg (C).

”Bräcklig majoritet”

Men era möjligheter att  styra och påverka politiken i Övertorneå  minskar – hur ser du på det?

– Vi får se hur det går under framtida budgetdiskussioner. Vi har haft en bräcklig majoritet och nu är vi en minoritet även på papperet, säger Tomas Mörtberg.

Sjukvårdspartiets avhopp grundar sig i den så kallade Pelloaffären. Ett projekt där majoriteten av politikerna i Övertorneå kommunfullmäktiger har sagt ja till att slå samman äldreboende, förskola och kök under samma tak. Dessutom beslöt man att köpa en värmepanna i Pello, en affär som blivit ifrågasatt.

Ifrågasatt hantering av ärendet

Både kommunalrådet Tomas Mörtberg och Socialdemokraternas  Roland Kemppainen anses ha drivit igenom beslutet utan att förankra det.

– Vi ville att ärendet skulle återremitteras då beslutsunderlaget var så bristfälligt. Man har frångått den arbetsordning som gäller och därför lämnar vi alliansen, säger Ole Lampinen, ordförande i Sjukvårdspartiet.

Pelloaffären är en anledning till att det nu också pågår en strid inom Socialdemokraterna där man beslutat att entlediga Roland Kemppainen.

”Kom som en chock”

– Roland Kemppainen och Tomas Mörtberg har aktivt berett och arbetat med Pelloaffären. Arbetet har pågått sedan april månad utan att partiet informerats förrän i november. Informationen kom som en chock för delar av styrelsen. Vi ser det hela desstuom som en jävsituation, säger Bente Moen Åkerholm, Socialdmeokraternas ordförande.

Pågår det en maktkamp inom partiet?

– Jag driver inte det här för att få större makt. Men Pelloaffären är ett exempel på att man inte hedrar den demokratiska processen. Det som hänt är katastrofalt, säger Bente Moen Åkerholm.

SVT Nyheter Norrbotten har sökt Roland Kemppainen för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer