Popkollo arrangeras i Älvsbyn för unga tjejer och transpersoner.

Popkollo för tjejer och transpersoner

Publicerad

För första gången arrangeras musiklägret Popkollo i Älvsbyn. Ett läger där musik skapas och där unga tjejer och transpersoner tillåts ta plats.

Popkollo har funnits i Norrbotten sedan 2013 men det är första gången som lägret anordnas i Älvsbyn. Under en vecka får de 25 deltagarna testa olika instrument, delta i olika workshops och spela i band. Veckan avslutas med en konsert och när SVT Nyheter Norrbotten besöker lägret repas det för fullt.

– Jag är jätteintresserad av musik. Här får jag spela med andra och träffa nya människor, säger Hanna Fredriksson från Piteå som är med på Popkollo för andra gången.

Inte jämställt

Att musikbranschen inte är jämställd är själva utgångspunkten för Popkollo och här får tjejer och transpersoner ta plats.

– Det handlar inte om att kunna bäst eller flest ackord utan om att ha kul och tro på det man kan. Här får de en chans att prova och förhoppningsvis väcker det en skaparlust, säger Sofie Grabo, koordinator på Popkollo.

”Det är helt magiskt”

Även om målet med lägret på sikt är en jämställd musikbransch så är det för deltagarna en chans att få ägna sig åt deras största intresse.

– Jag ser stor skillnad på de deltagare som kommit hit för andra, tredje, fjärde och kanske femte gången. Det är en jätteskillnad – främst på deras självförtroende, det är helt magiskt att se! Så om vi kan göra en liten liten skillnad i någons liv så är det så himla värt det, säger Sofie Grabo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.