En präst i Luleå skrev på sin blogg att han är homofob. Foto: TT

Präst med homofobi anmäld

Uppdaterad
Publicerad
En präst i Luleå har anmälts till domkapitlet i stiftet, efter att i sin blogg ha beskrivit sig själv som homofob och islamofob.

En av anmälarna mot prästen är Maria Johansson-Berg (S), ordförande för kyrkofullmäktige i Luleå domkyrkoförsamling, som anser att prästen skadar förtroendet för Svenska kyrkan.

– Just när det gäller de här ordvalen, så är det någonting som bara är pinsamt och som gör Svenska kyrkan en otjänst. Det är väldigt många Luleåbor som har reagerat, och då måste jag också i min roll reda ut det här och se till att det granskas.

Är homofob och islamofob

I sin blogg skriver prästen ”i dessa Pride-tider” att han ”utan tvekan” är homofob. ”Det som kvalificerar mig är att jag anser att ett äktenskap bara kan ingås av två personer av olika kön.” Han är också ”absolut” islamofob eftersom ”Jesus ger en sannare bild av Gud än Mohammed.” Han fortsätter sedan med att ironiskt benämna sig själv som bland annat Skellefteå AIK-fob.

I ett annat inlägg skriver han att han aldrig firar mässa med prästvigda kvinnor.

”Ville ifrågasätta begreppet”

Prästen säger själv till SVT att han på ett ironiskt sätt skrev om begreppet fobi, och inte förstår varför det väckt sådan uppståndelse.

– Jag vill ifrågasätta att man stämplar folk som att de har fobier, på grund av att de har en åsikt. Jag tycker det är en riktig debattsynpunkt. Jag tycker att folk medvetet missförstår mig, menar han.

Han vill inte kommentera den senaste anmälan som kommit in, men har tagit del av fyra tidigare anmälningar, och menar att de saknar substans.

”Kan inte ha den rollen”

Maria Johansson-Berg (S) menar att det handlar om mer än bara en incident, men att det i och med blogginlägget ställts på sin spets. Hon vill att domkapitlet i stiftet, som har tillsyn över församlingslivet, utreder prästens lämplighet.

– Jag menar att man kan inte ha just den rollen som han har i Svenska Kyrkan, som bygger mycket på förtroende, säger Maria Johansson-Berg.

Hur hoppas du att domkapitlet ska agera?

– Jag hoppas att de säger att det här är förkastligt och att det inte går att förena med hans roll. Det här handlar inte om en jakt på den här personen, utan det handlar om att vi vet vad vi håller på med, och en tydlig signal om att det finns en gräns för vad man får och inte göra.

”Kan inte kommentera”

Hans Stiglund, biskop i Luleå stift och tillika ordförande i domkapitlet,  säger i en skriftlig kommentar till SVT att han inte kan kommentera ärendet.

”De händelser och formuleringar som aktualiserats i anmälningarna att utredas och prövas i vanlig ordning. Innan utredning är gjord och innan berörd präst har fått yttra sig vill jag inte kommentera ärendet. Det gör jag gärna efter det att Domkapitlet tagit beslut.” skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer