Här kan du se ett klipp ur den nya dokumentärserien Älskade koskit som sänds på SVT. Foto: SVT

Följ bönderna i Tornedalen: ”Ibland frågar jag mig om det är värt det längre”

Publicerad

I helgen är det premiär för SVT-serien Älskade koskit. Dokumentärserien ger en inblick om livet som bonde i en utdöende lantbruksbygd i Tornedalen.

Tornedalen var en gång i tiden en levande jordbruksbygd. Men under lång tid har antalet lantbruk minskat kraftigt och idag finns endast ett fåtal bönder kvar. I en dokumentärserie i fyra delar har SVT följt några av dem.

– Det är tungt att driva en bondgård ensam, fast att jag får hjälp av min äldsta son. Det här är som en industri, men i andra industrier, såsom i gruvan, är det ett skiftarbete. Men är du en småskalig bonde så gör du alla skiften själv. Mjölkpriserna sjunker stadigt och alla andra kostnader går upp, ibland frågar jag mig om det är värt det längre, säger Veronica Perttula, fyrabarnsmamma och mjölkbonde i Allsån.

Älskade koskit har premiär söndagen 25 oktober kl 18.00 i SVT2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.