ARKIV. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: TT

Prideflagga brändes av nazister

Publicerad

Nazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen tog ned och brände en Prideflagga i Boden i måndags. På NMR:s hemsida Nordfront har man publicerat bilder på när flaggan bränns. Istället hissade man organisationens egen flagga med Tyrrunan.

Prideflaggan var hissad på järnvägsstationen i Boden då den togs ned av Kampgrupp 601 som tillhör Nordiska Motståndsrörelsens Näste 6, Norra Norrland.

På Nordfronts hemsida skriver man så här:

”Måndagen den 3:e juli begav sig delar ur Kampgrupp 601 till Boden för att byta ut en regnbågsflagga vid tågstationen. I den degenererade flaggans ställe hissades Tyrrunefanan.Pride-flaggan togs sedan med till en plats där den kunde brännas.” 

Skändar Boden

Kommunalrådet Inge Andersson (S) reagerar starkt på det som hänt.

– Det är käpprätt åt helvete. Det dom gjort skändar ett mångkulturellt Boden. Flaggan står för alla människor lika värde. Dessutom är det här ett rasistiskt inslag.

Nordiska Motståndsrörelsen har satt dit sin egen flagga med Tyrrunan som användes som symbol av nazisterna i Tyskland under andra världskriget.

LÄS MER: Operaprofilen: Boden – ni får en ny flagga av mig

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR Norrbotten

Mer i ämnet