Prideparaden tog över Luleås gator

Uppdaterad
Publicerad

När prideparaden tågade genom Luleå på lördagseftermiddagen så fanns ett fåtal motdemonstranter där, men flyttades av polisen. RFSL:s Joakim Larsson är nöjd med årets parad.

Luleås prideparad hölls på lördagen, och med i tåget fanns deltagare i alla åldrar samt representanter för organisationer, fackförbund och politiska partier.

– Vi fick ta över Luleås gator och det känns bra, säger Joakim Larsson, representant för RFSL.

Luleå Prides första parad anordnades 2012 under festivalen i juni och lockade 1000 personer. Sedan dess har det årligen anordnats en prideparad på Luleås centrala gator.

Motdemonstranter flyttades

Enligt vittnesuppgifter befann sig sex, sju personer från NMR, Nordiska motståndsrörelsen, utanför Smedjan i Luleå centrum där de stod med plakat. På ett plakat hade NMR skrivit ”Värna kärnfamiljen – krossa homolobbyn”.

Gruppen föstes senare bort av polisen, enligt samma vittnesuppgifter. Luleå Pride höjde i år säkerheten på grund av oro för att högerextremister och nazister skulle störa eller angripa paraden.

– Ja, de fanns där och det är tråkigt, men det kändes ändå tryggt för det var så många poliser ute, säger Joakim Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.