Cirka 500 trotsade vädrets makter. Foto: Per Lundström

Världens första Pride on ice

Uppdaterad
Publicerad

Ett färglatt tåg trotsade snödimman och begav sig ut på isen utanför Södra hamn i Luleå vid premiären för Pride on ice.

Regnbågsflaggor, toppluvor, skridskoåkare, sparkåkare, pulkor, samiska koltar och barnvagnar. Ja, variationen var stor när världens första pridetåg på isen genomfördes i Luleå på lördagen.

Pridetåget genomfördes på Luleås isbana och isvägar som nyligen tog plats på CNN Travels bucket list över världens häftigaste upplevelser.

Cirka 500 personer hade trotsat snön som föll från himlen och gett sig ut på Luleås isbana för att delta i Pride on ice. Helena Carlsson, ordförande för RFSL Luleå var nöjd.

– Det är jättehärligt, jättefin uppslutning och stämning och att vi är här för att stå upp för våra rättigheter tillsammans, sa Helena Carlsson när pridetåget kommit i mål.

HBTQ-frågor på vintern

Sedan 2012 har Luleå pride hållits i juni varje år och så är det tänkt att fortsätta. Men även Pride on ice är tänkt att bli ett årligt återkommande evenemang.

– Vi vill uppmärksamma de här frågorna även på vintern. Vi börjar smått i år med bara ett pridetåg men tanken är att bygga ut Pride on ice kommande år, säger RFSL Luleås ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.