Sjuksköterskornas praktik förändras

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att fler sjuksköterskor ska utbildas omgående. Men det finns ett praktiskt problem. När allt fler ska ut och praktisera i vården så är det svårt att hitta handledare och därför måste praktiken förändras.

För 15 år sedan tog 30 sjuksköterskor examen på Luleå tekniska universitet.  Sedan dess har utbildningen utökat antalet studenter i jämn men ganska maklig takt. Men nu går det undan. Behovet av sjuksköterskor så stort att man vill utbilda 120 sjuksköterskor per termin på Luleå tekniska universitet

– De nya antagningssiffrorna  under 2016  innebär att vi ska anta 90 sjuksköterskestudenter under  våren och antagligen lika många under hösten. Och sedan får vi se hur vi kan expandera utbildningen ytterligare. Det vi har fått som mål och riktlinjer  är att komma upp i 120 sjuksköterskestudenter per termin, säger Åsa Engström biträdande professor vid Luleå tekniska universitet.

Sjuksköterskor i Norrbotten

Men det finns en akilleshäl. En viktig del i sjuksköterskornas utbildning är praktikperioderna hos landsting och kommun. Svårigheten att få tag i handledare ute i vården kan hindra universitet från att ta emot alla de sjuksköterskestudenter som det finns plats för på utbildningen. Universitetet och de presumtiva arbetsgivarna försöker nu förändra handledningen av studenterna för att lösa situationen.

–Ett konkret exempel kan vara att man har två studenter på en handledare, men det kan också finnas andra sätt. Att man har studenttätare miljöer och att fokus är kring några patienter och anpassa handledningen efter det. Det finns också exempel på studentledda avdelningar. Vi tittar på vad som finns och är möjligt att implementera hos oss, säger Åsa Engström.

Men blir en förändrad handledning lika bra för studenterna?

– Det tror jag absolut. Studenterna kan ha stöd av varandra när de har samma handledare. Och det behöver inte bli stressigare för handledaren just för att studenterna tar stöd av varandra och diskuterar och reflekterar, säger Åsa Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjuksköterskor i Norrbotten

Mer i ämnet