Professorn: ”Området har en spännande historia”

Publicerad

I veckan fortsätter undersökningarna av de misstänkta gravhögarna på Selholmen i Älvsbyn. Nu har man tagit dit professor Per Möller från Lunds universitet för att genomföra provborrningar på platsen.

Under tisdagens provborrningar hittade man material som enligt Per Möller inte ser naturligt ut.

– Det är inget som geologin lagt här, det är helt klart.

”Unikt för Norrbotten”

Det var i våras som det kom indikationer på att kullarna kunde vara en arkeologisk sensation. Enligt Per Möller ser högarna ut som gravhögar gjorde på bronsåldern och järnåldern nere i mälarområdet.

– I norr har vi aldrig dokumenterat att det finns denna typ av gravhögar. Om det handlar om gravhögar är det unikt för Norrbotten, säger han.

Letar efter trärester eller skelettdelar

Professorn kommer vara på plats i Älvsbyn från tisdag till onsdag för att genomföra provborrningar.

– Tanken är att vi ska komma ner till botten av högarna för att se om vi kan hitta något organiskt material som vi kan datera, det kan vara exempelvis trärester eller skelettdelar. Området har en spännande historia, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.