Proffskör i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Snart får Norrbotten en professionell kör. Det är Erik Westberg, professor vid Musikhögskolan i Piteå, som ligger bakom verket.

Kören ska bestå av upp till 16 sångare som får halvtidsanställning i kören.

– Det är väldigt ovanligt med anställningar i en kör. Det är än så länge bara Radiokören som har det. Så vi blir alltså den första professionella kören norr om Berwaldhallen, säger Erik Westberg.

Blir det en bättre kör när alla är proffs?

– Det är klart att har man möjlighet att jobba mer på professionell basis och mer tid att förbereda sig så är det klart att man kan nå större konstnärliga utmaningar.

Erik Westberg är en namnkunnig körledare och den nya kören kommer att bära hans namn. Finansieringen är så gott som klar och rekryteringen av medlemmarna börjar under hösten.Våren 2016 så ska göra sina första framträdanden och Erik Westberg hinner grunna på repertoaren.

– Jag har alltid älskat att jobba med ny musik och beställningsverk. Men den här ensemblen kommer att jobba med all sorts musik från renässansen till våra dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer