”Det har varit en rörlig mandatperiod”, säger Fredrik Lundh Sammeli. Foto: SVT

Valprognos: S backar kraftigt i Norrbotten

Publicerad

Socialdemokraterna går kraftigt tillbaka vid riksdagsvalet i Norrbotten till hösten. Det enligt en prognos som opinionsinstitutet Novus utfört på uppdrag av SVT Norrbotten, SR Norrbotten, Norrländska Socialdemokraten, Norrbottens-Kuriren och Piteå-Tidningen.

Enligt prognosen får Socialdemokraterna 42,6 procent av rösterna, en minskning med 6,1 procentenheter sedan valet 2014 och drygt 9 procentenheter sedan 2010.

Partiet tappar väljare framförallt till Vänsterpartiet men också till Sverigedemokraterna, som båda går starkt framåt.

– Det har varit en rörlig mandatperiod och vi har nog inte nått fram med allt vi gjort, säger Fredrik Lundh Sammeli, länsordförande för Socialdemokraterna.

Av övriga rödgröna partier ökar alltså Vänsterpartiet medan Miljöpartiet backar något.

Moderaterna går starkt fram

Av allianspartierna går Moderaterna starkt framåt medan förändringarna för övriga partier är små.

– Jag tror väljarna tycker att vi pratar om relevanta frågor. Dit hör ju bland annat sjukvårdsfrågorna och dom har vi betonat kraftigt, säger Moderaternas länsordförande Linda Frohm.

”Sjukvården är viktigast”

Drygt 1 000 personer intervjuades per telefon. När det gäller ”viktigaste politiska frågor” svarade de flesta att sjukvården och skola/utbildning men också jobben fick många röster.

Rolf Lindkvist, väljare från Boden, tycker att sjukvården är viktigast.

– Sjukvården och jobben är viktigast. Sjukvården för oss äldre och jobben för dom yngre.

Marja Mäki i Haparanda nämner också sjukvården men även pensionerna, barn- och ungdomars villkor samt stöd till dom fattiga som viktiga valfrågor.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Norrbotten

Mer i ämnet