Projekt ska skapa framtidens företagare i Norrbotten

Publicerad

I november pågår projektet Ledare för en dag som går ut på att inspirera ungdomar till att bli framtidens företagare i Norrbotten. William Cederberg spenderade sin dag på ett bryggeri i Överkalix.
– Jag tycker att företagande är otroligt roligt och lärorikt. Att få följa med drivna personer är helt fantastiskt, säger han.

Under dagen fick han bland annat sätta etiketter och kapsyler på flaskor och få en inblick i hur det kan vara att driva ett eget företag. Syftet med projektet är att ge ungdomarna en inblick i hur det är att driva ett företag och inspirera dem till att själva bli framtidens ledare. 

– Att för en person som inte har ett företag få se hur det är och få en annan inblick. Det är en sak hur man tänker att ett företag ska vara men att vara med under en dag blir som en helt annan erfarenhet, en insyn i företagandet, säger Frida Andersson, bryggmästare.

Eget företagande lockar

Projektet Ledare för en dag riktar sig till ungdomar som tidigare drivit ett UF-företagare på skoltid. I projektet får fyra ungdomar i Norrbotten möjlighet att skugga en företagsledare en dag på jobbet.

William Cederberg.

– Det ger mig möjlighet att få ett större driv att kanske starta eget så småningsom, säger William Cederberg.

Han är med i projektet för andra gången. Vid förra tillfället var han på ett större börsnoterat företag och denna gång fick han prova på hur det är att vara på ett litet lokalt företag. Och i framtiden drömmer han om att kunna starta ett företag själv.

– Det skulle vara otroligt roligt. Jag har några idéer som jag skulle vilja förverkliga.

Vad är det som lockar med att starta upp sitt egna företag?

– Möjligheten att få vara sin egen chef. Och få vara med och bestämma, säger William Cederberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer