Anmäldes för förskingring – tvingas jobba gratis

Publicerad

En av Företagarnas projektledare i Norrbotten polisanmäldes under 2014, misstänkt för att ha förfalskat namnteckningar i en lokalförenings EU-projekt och själv kvitterat ut runt 450 000 kronor.

Det var ESF-rådet, som är med och tillstyrker och kontrollerar EU-projekt, som gjorde en anmälan till ekobrottsmyndigheten om urkundsförfalskning  hösten 2014.

Och det var en av Företagarnas projektledare som pekades ut.

Förfalskade namnteckningar

– Den som är omnämnd på varje papper ska underteckna med sin egen namnteckning och vi tycker inte att det stämde när vi jämförde med gamla underskrifter, säger ESF-rådets samordnare i Luleå, Maria Johansson-Berg.

Projektledaren anklagades alltså för att ha förfalskat namnteckningar för olika aktiviteter och personer i EU-projektet och ska själv ha kvitterat ut runt 450 000 kronor.

– Vad jag tycker om det behåller jag för mig själv. Jag vet att polisanmälan avskrevs och att man har uppnått en överenskommelse mellan föreningen och denna person, säger den dåvarande ordföranden i Företagarna Norrbotten, Eilert Isaksson.

Kan jobba gratis

Polisanmälan om urkundsförfalskning lades alltså ner efter förhör, främst för att den lokala föreningen i Norrbotten upprättat en avbetalningsplan, som även innebär att projektledaren kan jobba gratis för att minska skulden.

– Som ordförande kan jag säga att hon fortsatte att ta ut pengar när projektet stagnerat och vi var överens om att det skulle hon inte ha gjort. Därför ska pengarna betalas tillbaka, säger den lokala föreningens ordförande till SVT Nyheter Norrbotten..

Och han säger att skulden nu är ”under 450 000 kronor”.

– Projektledaren har betalat av på skulden, det som var uttaget för mycket i projektet. Före jul betalades 25 000 kronor in och så länge det kommer in pengar så ser vi ingen risk i det här. Det finns en avbetalningsplan, men den är mellan oss och projektledaren,  säger den lokala föreningens ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granskning av Företagarna Norrbotten

Mer i ämnet